Eyes Have It – WBHS – All probable Questions and Answers with Video Tutorial

Eyes Have It – Explained In Bengali

MCQ ( Multiple Choice Questions ) from Eyes Have It

1. The story, ‘The Eyes Have It” is written by –

     a. Khushwant Singh

     b. Ruskin Bond

     c. Rabindranath Tagore

     d. James Joyce

Ans. b. Ruskin Bond

2.” The Eyes Have It” is an/a –

  1. Autobiography
  2. Short story
  3. Novel
  4. Essay

Ans. b. Short story

3. The couple that saw the girl off at the station was probably her-

  1. Relatives
  2. Colleagues
  3. Parents
  4. Friends

Ans. c. Parents

3. The girl’s parents seemed very anxious about her comfort because –

  1. She was homesick
  2. She was blind
  3. She boarded a train for the first time
  4. She was young and charming

Ans. b. She was blind.

4. The eyes of the narrator were sensitive to –

  1. Light
  2. Shadow
  3. Light and darkness
  4. Darkness

Ans. c. Light and darkness.

5. The narrator’s voice in ‘The Eyes Have It’ –

  1. Worried the girl
  2. Scared the girl
  3. Displeased the girl
  4. Startled the girl

Ans. d. startled the girl.

6. According to the narrator people with good eyesight often fail to see things in front of them because –

  1. They don’t care about anything else
  2. They actually cannot see
  3. They have too much to take in
  4. They avoid the people in front of them.

Ans. c. They have too much to take in.

7. The narrator decided to conceal his blindness from the girl by –

  1. Keeping quiet
  2. Keeping to his seat
  3. Putting a finger on his lips
  4. Quarrelling

Ans. b. keeping to his seat.

8. The journey in ‘The Eyes Have It’ took place in the month of-

  1. May
  2. October
  3. July
  4. December

Ans. b. October.

9. From Dehra, Ruskin Bond was going to –

  1. Mussoorie
  2. Rohana
  3. Hill station
  4. Saharanpur

  Ans.  a. Mussoorie

10. The blind girl said that she loved the –

  1. Tree
  2. Animals
  3. Hills
  4. Forests

Ans. c. Hills.

11. In October the hills are covered with –

  1. Moss
  2. Pine trees
  3. Wild Dahlias’
  4. Sunflowers.

Ans. c. Wild Dahlias.

12. How are the roads of Mussoorie in the month of October –

  1. Crowded
  2. Quiet
  3. Beautiful
  4. Quiet and almost deserted.

Ans.  d. Quiet and almost deserted.

13. ‘Then I made a mistake.’ –The mistake was made by-

  1. The girl
  2. The girls aunt
  3. The co-passenger
  4. The narrator

Ans. d. The narrator

14. In the compartment, the narrator felt for the-

  1. Seat
  2. Berth
  3. Window-ledge
  4. Luggage

Ans. c. Window ledge.

15.The girl in the train compartment thought the narrator to be –

  1. Gallant
  2. Serious
  3. Gallant and serious
  4. Pretentious

Ans. c. gallant and serious.

16. The girl felt relieved as the journey was –

  1. A short one
  2. A long one
  3. Boring
  4. Comfortable

Ans.  a. A short one

17. The perfume of the girl’s hair was so tantalizing that the narrator –

  1. Touched her hair
  2. Wanted to raise his hand to touch her hair
  3. Came close to her and touched her hair
  4. Smelt her hair and wanted to touch it

Ans. b. wanted to raise his hand to touch her hair.

18. There was some confusion –

  1. On the platform
  2. Near the ticket counter
  3. In the doorway
  4. In the next compartment.

Ans. c. In the doorway.

19. The narrator wanted to know from the passenger about the girls –

  1. Face
  2. Movement
  3. Hairstyle
  4. Voice

Ans. c. Hairstyle.

20. The surprise of the story is-

  1. The girl is also blind like the narrator
  2. The parents of the girl are known to the narrator
  3. The aunt of the girl is known to the narrator
  4. The narrator knows the girl since childhood.

Ans. a. The girl is also blind like the narrator.

Short Answer Type Questions from Eyes Have It

  1. Till which station was the narrator alone in his compartment?

Ans) The narrator was alone in his compartment till Rohana station.

  • At which station did the blind girl get into the train?

Ans) the blind girl got into the train at Rohana station.

  • Who came to see the girl off at Rohana station?

Ans) A couple that was probably the girl’s parents came to see the girl off at Rohana station.

  • Was the narrator really blind?

Ans) Yes, the narrator was really blind. We come to know from the story that his eyes were sensitive only to light and darkness.

  • What remark did the narrator make about people with good eyesight?

Ans) According to the narrator, people with good eyesight often fail to see what is right in front of them as they supposedly have too many things to see.

  • How did the narrator think of preventing his co-passenger from discovering that he was blind?

Ans) The narrator decided to keep to his seat to prevent his co-passenger from discovering that he was blind.

  • Who would receive the blind girl at the destination?

Ans) The girl’s aunt would receive the blind girl at the destination.

  • Who did the narrator of ‘The eyes have it’ think to be formidable creatures?

Ans) The narrator of the story ‘The Eyes Have It’ thought that aunts were generally formidable creatures.

9. When do the hills look lovely, according to Ruskin Bond?

Ans) According to Ruskin Bond, the hills look lovely in the month of October.

10. Why did the girl consider the narrator ‘lucky’?

Ans) the girl considered the narrator to be ‘lucky’ as he was going to Mussoorie in October, which is the best time to enjoy the scenic beauty of the hills.

11.” Then I made a mistake”- What mistake did the narrator make?

Ans) The narrator made the mistake of asking the girl a question, which could have revealed the fact that he was blind.

12. What could the narrator see in his mind’s eye?

Ans) The narrator could see telegraph posts flashing by, in his mind’s eye.

13. At what compliment from the narrator did the girl laugh?

Ans) The girl laughed at the narrators’ compliment that she had an interesting face.

14. Why did the girl call the narrator ‘gallant’?

Ans) The girl called the narrator gallant as he dared to compliment an unknown girl saying that her face was not only interesting but also pretty.

15. For how long and why was the narrator prepared to sit in the train?

Ans) The narrator was prepared to sit in the train for almost any length of time just to listen to the girl talking.

16. How did the narrator in ‘The Eyes have It’ describe the voice of the blind girl?

Ans) The narrator in ‘The Eyes have It’ described the blind girls’ voice as the sparkle of a mountain stream.

17. What lingered after the girl had left the train?

Ans) After the girl had left the train, only the scent of perfume still lingered where she stood.

18. Whose ‘eyes’ are referred to in ‘The Eyes have It’?

Ans) The ‘eyes’ of both the narrator and the girl are referred to in ‘The Eyes Have It’

19. Why was the new passenger in the train puzzled?

Ans) The new passenger in the train was puzzled because he who did not even notice the girl’s hair was asked about the girl’s hairstyle.

20. What did the second fellow-passenger say to the blind narrator about the girl’s eyes?

Ans) The second fellow passenger told the narrator that the girl had beautiful eyes but they were of no use to her.

Descriptive/Analytical questions from The Eyes Have It

  1. What instructions were given to the girl by her parents before she started her journey? Do you think the narrator started to like the girl from the very beginning? Support your answer with reference to the text.

Ans) When the train stopped at Rohana in Ruskin Bonds short story ‘The Eyes have it’, a couple came to see a girl off who boarded the train at the station. The couple seemed very anxious for the girl comfort and safety. The woman gave her elaborate instructions about where to keep her things and where to sit and not talking to strangers. Their concern made the narrator conclude that they were her parents.

The narrator started to like the girl from the very beginning of their journey together. He was captivated by the sound of her voice and her slippers. The fascinated narrator even described the voice of the girl to have the sparkle of a mountain stream.

2. What was the destination of the narrator in the story ‘The Eyes Have It’? What description of his destination did he give? How could he give such a description in spite of being blind?

Ans) The destination of the narrator in Ruskin Bonds ‘The Eyes Have It’, was Mussoorie.

According to the narrator, October is the best time to visit the hills. In October, the hills are covered with wild dahlias, the sunshine becomes pleasant and at night one can sit in front of a log fire and drink a little brandy. The roads become quiet and deserted as the tourist season gets over.

In spite of being blind, the narrator was able to give a description of the place because his other sense organs were much strong and sensitive. Moreover, the narrator recalled from his memory the glimpses of the hills he had seen years back when he could see partially. He was familiar with the surroundings of Dehra and Mussoorie, which helped him to give a spectacular description of Mussoorie and its surroundings.

3. “…she thought me a romantic fool” – who might be thought a romantic fool? When and why did the speaker doubt so?

Ans) In the short story ‘The Eyes Have It’, during the narrator’s conversation with the girl regarding the beauty of the hills in October, the girl expressed her desire to visit the hills. The narrator became nostalgic and gave a vivid and romantic description of the hills during the month of October. After listening to the narrator’s description of the hills the girl became silent. This made the narrator wonder whether his words had touched her or if she thought him to be a romantic fool.

4.’Then I made a mistake’- What ‘mistake’ did the speaker make? Why was it a ‘mistake’? What removed the speaker’s doubts? What did the speaker do then?

Ans) In Ruskin Bonds ‘The eyes Have It’ the narrator made a mistake of asking the girl what it was like outside the train.

The speaker thought he made a mistake, as it was unusual of people with proper eyesight to ask such a question. The speaker was afraid that the girl might discover the truth that he was blind.

When the girl asked the speaker why he himself did not see outside the window the narrators doubts were cleared.

The narrator wanted to keep on acting that he was not blind. To establish his lie more firmly the speaker moved easily along the berth and felt for the window ledge. He faced the open window pretending that he could see everything and tried to convince the girl that he could see.

5.’I’m tired of people telling me I have a pretty face.’ Who said this, to whom and when? What did the person spoken to reply?

Ans) The girl said this to the narrator when he complimented her by saying that she had an interesting face.

In course of the journey once the narrator became a bit more daring and told the girl that she had an interesting face. Hearing the narrator’s flattery the girl laughed pleasantly and replied that the narrators remark was nice as she was tired of hearing people say that she had a pretty face. The girl also addressed the narrator as a very gallant young man.

6. ‘But the thought of laughter only made me feel troubled and lonely’. – Why did the narrator feel so?

Ans) In Ruskin Bonds ‘The Eyes Have It”, the narrator’s blindness had isolated him from the rest of the world. He knew that the moment the girl would get down from the train she would forget their brief encounter. He would be shut in his world of loneness and darkness again. The departure of the girl would shut the door to the outer world, which had brightened his life momentarily. Thus, in such a mental state, the thought of laughter only made him feel troubled and lonely.

7. ‘She was standing very close to me’ – Whom does ‘she’ refer to? When and why was ‘she’ standing very close to the narrator? What was the effect of her proximity to the narrator?

Ans) here  ‘she’ refers to the girl who was travelling with the narrator in the same train compartment.

When the engine shrieked and the wheels changed their sound, the girl in the compartment got up and began to collect her things, as she was about to get off at Saharanpur. While collecting her things she came in close proximity to the narrator.

The girl stood so close to the narrator that the perfume from her hair seemed tantalizing to the narrator. He was so engrossed by her presence that he almost reached out to touch her hair.

She moved away but her perfumed remained where she stood.

8.“The man who had entered the compartment broke into my reverie.” – Whose reverie is referred to here? What was the reverie about? How was the reverie broken?

Ans) The reverie of the narrator is referred to here.

The reverie was about the brief encounter with the girl in his compartment who got down at Saharanpur. The narrator was daydreaming about the girl with whom he had a sweet and short interaction. The narrator was charmed by the presence of the girl and he felt that this brief encounter with the girl would stay with him for eternity.

The next passenger who boarded the train at Saharanpur broke into his reverie. The man broke the silence by saying that he was not as attractive a travel companion as the one who just left.

9.’She was completely blind. Didn’t you notice?’ – who said this to whom? When was this said? Explain the irony in the line.

Ans) The male passenger who boarded the train at Saharanpur said this to the narrator.

After the male passenger boarded the train at Saharanpur he told the narrator that he was not half as attractive as the girl who had just left the train. In reply, the narrator wanted to know from the passenger about the girl’s hairstyle. The fellow passenger was startled at this type of question. In reply, he said that he did not notice the girl’s hairstyle instead he had noticed her eyes. He also told that the girl was very beautiful and had beautiful eyes but her eyes were of no use to her as she was completely blind.

Throughout the journey, the narrator tried to conceal from the girl that he was blind. When the next co-passenger revealed to him that the girl he was travelling with was completely blind, he realized that all his hard labour were in vain. Fate had played a ruthless prank on the narrator.

10.Would you agree that this story is a comment on ‘seeing’? Support your point with instances from the text.

Ans) A person who is blind narrates Ruskin Bonds ‘The Eyes Have It’. The narrator hides his blindness to strangers attempting to show that he is completely normal like any other person by playing the guessing game. He tries to describe things by guessing them and recalling it from his memory. We saw this in the conversation of the narrator with the girl saying that,   ‘Have you noticed?’  ,’ …that the trees seem to be moving while we seem to be standing still.’

He even complimented the girl by saying that, ‘You have an interesting face’, which apparently nullifies him being blind. Throughout the story, we saw the narrators description to perceive the girl through his eyes. His desperation was so high that when the girl left he asked his fellow passenger to describe the girl’s hair so that he can draw her in his mind’s eye. The voice of the girl, the sound of her slipper, her laughter helped to recreate her in his mind. The entire story revolves around the blind narrator’s desire to defy his blindness and trying to see through his mind. So it seemed that the story is a bold comment on ‘seeing’ as once the narrator had said that people with good eyesight often fail to see what is in front of him as they have too much to take in whereas people like him recreate the world in their own minds’ eyes.

This Post Has 2 Comments

  1. tnx mam ato darun kore bojha nor jonno main theme ta..

Leave a Reply

Close Menu