Leela’s Friend Questions and Answers – Class 11 English B – WBCHSE

Leela’s Friend by R K Narayan is a part of English B syllabus for Class 11 of West Bengal Council for Higher Secondary Education ( WBCHSE ). Following are the questions and answers for the prose.

Leela's Friend Questions and Answers

Leela’s Friend Explainer Video

Leelas Friend

Leela’s Friend Question Answer


Short answer type Questions from Leela’s Friend

1)  Where does Mr. Sivasankar first meet Sidda?

Ans : Mr. Sivasankar first meets Sidda at the gate in front of his house.

2.What problem was Sivasanker thinking about?

Answer: Sidda was hanging about the gate at a moment when Mr.Sivasanker was standing in the front veranda of his house, brooding over the servant problem.

3)  List Sidda’s Chores/duties in the Sivasankar household.

Ans: Sidda’s chores/duties in the Sivasankar household consists of washing clothes, tending the garden, running errands, chopping woods and looking after Leela.

4)  What is Mr. Sivasankar’s first impression of Sidda?

Ans: Mr. Sivasankar suspects that Sidda didn’t look like the bad sort and he looked tidy enough.

5)  How did Sidda react when Leela’s mother asked him about the chain?

Ans: When Leele’s mother asked Sidda about the Chain,he blinked and said that he did not know.

6)  What do you understand about Sidda from his conversation with Leela?

Ans: From his conversation with Leela, we understand that Sidda is an imaginative storyteller and entertaining companion.

Long Answer Type Questions From Leela’s Friend

1) Describe the character of Sidda.

Ans: Sidda has been described in the story as a very responsible servant of the Sivasanker household and a reliable and constant companion of Leela. He performed all his duties faithfully and took good care of Leela. He had a great imaginative faculty and from his imagination sprung stories that enthralled Leela. He had great power of convincing little Leela and he made her believe that he had the power to control the moon. He had no interest in studies and never learnt anything that Leela tried to teach him. He also had no idea how to prove his innocence when he was accused of stealing the chain. He remained speechless throughout and fell victim because he belonged to the lower class whose voice is never heard.

2) List the ways in which Sidda’s company makes Leela supremely happy and also how Leela attempts to Educate him in turn.

Ans: The ways in which Sidda’s company makes Leela supremely happy were, Sidda always used to play with Leela in the garden with a red ball. Leela used to flung the ball at Sidda and Sidda used to flung it back. Sidda even used to show Leela the beauty and magic of Moon, that the Moon can be seen from wherever Leela wanted to see.

After playing games the little girl Leela took him to her classroom, at dusk. There Leela showed her box filled with catalogue, illustrated books and stumps of pencils.It used to give her great joy to play the teacher to Sidda. Leela used to make Sidda squat on the floor with a pencil between his fingers and a catalogue in front of him. On the other side, Leela used to have another pencil and a catalogue to command as a teacher. Whatever Leela used to write and draw, Sidda strictly had to copy the same thing from Leela. In this way, Leela attempted to educate Sidda in turn.

3)  How did Leela try to teach Sidda?

Ans:  Leela used to make Sidda squat on the floor with a pencil between his fingers and a catalogue in front of him. She then used to command him to write and Sidda had to try to copy whatever Leela wrote in the pages. When Sidda failed to copy Leela’s writings and drawings, Leela would rebuke Sidda and double her efforts to teach him. But Sidda, though he had an excellent rapport with the Moon, was incapable of studying and Leela used to keep him there, pinned to his seat, till his still, inflexible wrist cracked. Sidda then used to say that he thought Leela’s mother was calling her to dinner and that would end the school hour.

4.What message is conveyed by Mr. Sivasanker’s final words in the story: ” In any case, we couldn’t have kept a criminal like him in the house”?

Ans:-These last words of Mr Sivasanker exposes the class division of the society and the utter indifference of the higher class towards the feelings and sufferings of the poor people. Though it was proved that Sidda did not steal Leela’s gold chain, Mr Sivasanker did not repent Sidda’s police custody and whatever information the inspector provided him about Sidda’s past became the basis of the understanding of Mr. sivasanker. He was eloquent in saying that a criminal like Sidda could not be kept in the house. The poor, thus, are not given a chance to live properly and honourably by the rich who always tend to pronounce judgement on them.

5.How did a sweet relationship of love and trust grow between Sidda and Leela? Why was there a breach in the relationship?

Ans:-An extremely sweet relationship grew up between Leela and Sidda. Sidda loved Leela and took very good care of her. In the absence of proper love and care from her parents, Leela became entirely dependent on Sidda for almost all her needs ranging from roaming, playing, eating and going to sleep. There was actually no breach of trust between Leela and Sidda. They continued to love and trust each other but their relationship ended as Leela’s parents wrongly framed Sidda on charges of stealing and refused to give him an entry in the house for a second time even though his innocence was proved beyond doubt.

MCQ from Leela’s Friend

This Post Has One Comment

  1. It’s very impressive I liked very much attend to online English classes. I can’t reside any classes. And ma’am your voice a very beautiful . Always I understand your lessons . Thanks for this. Hopefully we will have been giving a chance proud feel for us

Leave a Reply

Close Menu