Strong Roots – APJ Abdul Kalam | WBCHSE | Question Answers | MCQ SAQ Descriptive Type

Strong Roots - APJ Abdul Kalam

Here are very important Questions and Answers from the chapter Strong Roots by APJ Abdul Kalam for West Bengal Higher Secondary Examination. We have prepared these questions keeping pace with the new syllabus of WBCHSE (West Bengal Council of Higher Secondary Education). Free Online MCQ Test and instant Results included.


Strong Roots Explained in Bengali

In the video above Strong Roots by APJ Abdul Kalam has been explained in Bengali in simple language for students of WBCHSE English Second Language appearing for West Bengal Higher Secondary Examination

Short Answer Type Questions

  1. Where is the chapter ‘Strong Roots’ taken from?

Ans) ‘Strong Roots’ is taken from APJ Abdul Kalam’s autobiography, ‘The Wings of Fire’.

2. Who were kalam’s parents?

Ans) Kalam’s parents were Jainulabdeen and Ashiamma.

3. What qualities did Abdul Kalam’s father possess?

Ans) Abdul Kalam’s father possessed great innate wisdom and true generosity of spirit.

4. What does Kalam fail to recall?

Ans) Kalam fails to recall the exact number of people his mother used to feed everyday.

5. Describe the ancestral house of Kalam.

Ans) kalam’s ancestral house built in the middle of the 19th century was a fairly large pucca house made of limestone and brick, on the mosque street in Rameswaram.

6. What type of childhood did Abdul Kalam have?

Ans) Abdul Kalam had a very secure childhood, both materially and emotionally.

7. What food did Abdul kalam’s mother usually serve?

Ans) Abdul kalam’s mother usually served rice, aromatic sambar, a variety of home-made pickle and a dollop of fresh coconut chutney during the meals.

8. What made Rameswaram famous to pilgrims?

Ans) The presence of the Shiva temple made the island of Rameswaram famous to pilgrims.

9. Mention the language in which prayers are chanted in the mosque.

Ans) In the mosque Prayers were mostly chanted in Arabic.

10. Why were bowls of water offered to kalam’s father?

Ans) People with high hope came to Kalam’s father for healing and considered him to be a healer. They brought bowls of water in which he used to dip his finger. The people carried this water back with the hope that it was holy and it would cure them.

11. Whom did kalam consider to be a very close friend of his father?

Ans) kalam Considered Pakshi Lakshmana Sastry, the high of Rameswaram to be a very close friend of his father.

12. What did Pakshi Lakshmana Sastry and Jainulabdeen usually discuss?

Ans) Pakshi Lakshmana Sastry and Jainulabdeen usually discussed spiritual matters.

13. What did Abdul kalam ask his father, when he was old enough to ask questions?

Ans) When Abdul Kalam grew old enough to ask questions, he asked his father about the relevance of prayer.

14. What according to kalam’s father did prayer make possible?

Ans) According to kalam’s father prayer made the communion of the spirit between man possible.

15. According to kalam’s father, what should one do, when trouble comes?

Ans) According to kalam’s father when trouble comes one should try to comprehend the relevance of one’s suffering and only then can one come out of the trouble by finding a solution.

16. How would kalam’s father answer Kalam’s questions?

Ans) After remaining silent for a while kalam’s father would answer his questions in a low, intense voice.

17. What did the answers of kalam’s father fill kalam with?

Ans) The answer of Kalam’s father filled kalam with a strange energy and enthusiasm.

18. How did Kalam’s father evaluate himself?

Ans) Kalam’s father evaluated himself as a mediator between God and people in distress.

19. What was the schedule of kalam’s father after namaz?

Ans) After the morning namaz kalam’s father used to walk all the way to his coconut grove which was four miles from their home and return with about a dozen coconut. Thereafter, he would have his breakfast.

20. What power, according to kalam, shapes our life?

Ans) According to Kalam, there exists a divine power that can lift one up from confusion, misery, melancholy, failure and shape our lives accordingly.


Descriptive and Analytical questions with answers from Strong Roots by APJ Abdul Kalam

  1. How did Abdul Kalam describe his father?

Ans) Abdul kalam’s father had a great personality. Neither did he have any formal schooling nor wealth but he had a great personality and generosity of mind. His father was a religious person who led a simple, humble and disciplined life. He could explain complex spiritual problems in simple down to earth Tamil. He played the role of a mediator for people in distress and tried to help them out of their problems. People considered him to possess exclusive power to cure the invalids.

He had sympathy for those who had a fear-ridden vision of destiny and were in trouble. His lifestyle as well as his teachings inspired Kalam to overcome all impediments and attain immeasurable success in life.

2. How does the author Abdul kalam describe his mother?

Ans) Abdul kalam’s mother’s name was Ashiamma. She had a superior lineage. One of her forbears was given the title of  ‘Bahadur’ by the British Government. His mother was a very hardworking and generous lady. People considered Abdul kalam’s parents to be an ideal couple.

Kalam recalled that everyday she used to feed more outsiders than all the members of kalam’s family put together. Kalam used to eat a simple meal with his mother everyday sitting on the floor. She led a simple and humble life and was an ideal mother.

3.“We lived in our ancestral house,” – Who is the speaker? When was the house built? What kind of house was it? How did the inmates of the house lead their lives in the house?

Ans) The above-quoted lines are taken from Abdul kalam’s,.The Strong Roots’. Here the speaker is the author himself.

The house was built in the 19th century. 

The house was a fairly large pucca house made of limestone and brick, on the Mosque Street in Rameswaram.

Kalam lived with his family in his ancestral house in Rameswaram. The inmates of the house led a simple and peaceful life. They avoided all the necessary comforts and luxuries. The parents, however, did not deprive them of the basic needs of life like food, clothes medicine etc. The love and care of his parents gave kalam a very fulfilling and secure childhood, both emotionally and materially.

4. ‘I normally ate with my mother.’ –Who ate with his mother/ name his mother. Where did he eat with his mother? What did he eat with his mother?

Ans) The author of ‘Strong roots’, Dr.APJ Abdul kalam ate with his mother.

The name of his mother was Ashiamma.

Abdul Kalam usually ate with his mother, sitting on the kitchen floor.

Kalam’s mother would place a banana leaf in front of him, on which she would give ladled rice, aromatic sambar, a variety of homemade pickles and a dollop of fresh coconut chutney.

5. Describe the locality where APJ Abdul Kalam lived in his childhood.

Ans) APJ Abdul Kalam lived with his parents and siblings in his ancestral house in Rameswaram in his childhood. The famous Shiva Temple was situated in his locality. The neighbourhood was predominantly Muslim, yet quite a lot of Hindus dwelled there as well.

Their locality was a perfect picture of communal harmony. Kalam used to visit the mosque with his father for evening prayers. The people used to gather outside the mosque to get the blessing of kalam’s father whom they believed to have healing powers. The high priest of the Shiva temple was a close friend of kalam’s father and often they used to discuss spiritual matters. The spirit of brotherhood was prevalent in the town.

6. ‘This answer-filled me with a strange energy and enthusiasm.’ – who is the speaker? Whose answer is being referred to here? What was the answer?

Ans) The speaker is Abdul kalam, the writer of this prose piece ‘Strong Roots’.

Abdul kalam’s father Jainulabdeen’s answer is referred to here.

Once Kalam’s father had told him that with adversity comes the chance to introspect ourselves. We must then try to understand the relevance of our sufferings. On hearing, this kalam asked his father why he had not told this to the people who come to him for help. At this, his father had answered that people seek company whenever they are lonely and need somebody to guide them when they are in trouble. So despite considering this to be the wrong approach he helped the distressed with his prayers to provide them mental support. He acted as a mediator between God and man. This answer-filled Kalam with a strange energy and enthusiasm.

7. ‘One must understand the difference between a fear-ridden vision of destiny and the vision that enables us to seek the enemy of fulfilment within ourselves.’ – What do you mean by the term ‘…fear-ridden vision of destiny’? what is the other version? Which is to be preferred and why?

Ans) In APJ Abdul Kalam’s, ‘Strong Roots’, his father speaks of two different versions of destiny. The ‘…fear-ridden vision of destiny’ refers to fortune, which is created out of fear of the Divine God. 

The other vision of destiny is the vision that enables our search for fulfilment within ourselves. People must understand that all their sufferings and problems are a result of their own fear and drawbacks.

According to kalam’s father, no one should fear troubles and failures. On the contrary, they should consider adversity as an opportunity to introspect within themselves. Once a person is able to do so he or she can identify easily the enemy of fulfilment within oneself and can correct it. Thereby one can write one’s own destiny.

8. What did kalam’s father tell him about the relevance of prayer?

Ans) When kalam grew older he asked his father about the relevance of prayer. In reply his father told him that prayer helps us to transcend our body and become a part of the universe. Prayers help us to overcome the narrowness of mind, separatist tendencies and control negative emotions like anger and hatred. His father could convey complex spiritual concepts into simple down to earth Tamil.

He pointed out that every human being is a specific element within the whole of the manifest divine being. Hence one should not be afraid of sufferings and problems, rather try to analyze its relevance and reasons. Adversities should be treated as an opportunity for introspection. Thus Kalam’s mind was enriched with all these spiritual knowledge.

9. What had remained the routine for Abdul kalam’s father even when he was in his late sixties? What does Abdul kalam say about his emulation of his father?

Ans) Abdul kalam’s father woke up everyday at 4 a.m in the morning and started his day by reading the namaz. Then he used to walk down to his coconut grove, which was four miles away from their house, and return with a dozen coconuts on his shoulders. Only then would he have his breakfast. Kalam saw his father maintain the same routine even in his sixties. 

Abdul Kalam tried to emulate his father, throughout his life even in his world of science and technology. He had tried to understand the fundamental truth revealed by his father. He was convinced that there exists a divine power that could lift one up from confusion, misery, melancholy, failure and would guide one to one’s actual place.

10. How does Abdul Kalam express his gratitude towards his father? 

Ans) In ‘Strong Roots’ Abdul kalam wrote highly about his father. His father neither had formal education nor did he possess enough wealth yet he had great innate wisdom and true generosity of spirit. Kalam finds his childhood a very secure and fulfilling one. He remembered his father conveying complex spiritual concepts in simple down to earth Tamil.

His father’s teaching of not to fear adversities and difficulties in life helped kalam throughout his life. He used his father’s teachings in his own world of science and technology. It was his father’s teachings that made him believe that there exists a divine power that can lift one up from confusion, misery, melancholy and guide one to one’s actual place. Thus Kalam’s gratitude for his father is expressed again and again in the entire story.

MCQ (Multiple Choice Questions) with answers from Strong Roots by APJ Abdul Kalam

Leave a Reply

Close Menu